dimecres, 25 de febrer de 2015

Crac del 29 i Crisi del 2007

Crac del 29

El Crac del 29 representa la fallida del mercat de valors de Wall Street (La borsa) a finals del 1929. Aquesta baixada del mercat de valors començava el 24 d'octubre també anomenat dijous negre i s'acabava al 29 d'octubre anomenat dimarts negre.

Aquesta caiguda venia deguda d'una gran inflació del mercat de valors on els preus de les accions només feien que augmentar, això provocava que la gent demanes préstecs per invertir en borsa i obtenir grans beneficis, ja que pensaven que els preus seguirien pujant. Els bancs deixaven diners per comprar tot tipus d'objectes i serveis i a tothom de manera que quan va arribar el Crac del 29 aquests diners que els bancs havien deixat als ciutadans/empreses no els van poder recuperar i molts bancs van haver de tancar. Els ciutadans també van anar als bancs a retirar tots els seus estalvis, això també va provocar que els bancs es quedessin sense diner líquid.

Finalment aquesta forta crisi va arribar a Europa, ja que Europa sortia de la primera guerra mundial i estava molt malament econòmicament. Els Estats Units eren els que deixaven diners als països europeus perquè es reconstruïssin però quan es va ocasionar el Crac els Estats units va deixar de donar préstecs a Europa i volia que els europeus els tornessin els préstecs més els interessos, cosa que aquests no podien fer. Això va agrupar més el problema, ja que els Estats Units havia perdut molts diners amb aquests préstecs i Europa no es podia reconstruir.

Crisi del 2007

La crisi financera global es va iniciar a l'estiu del 2007 fins al 2012 i la seva gran gravetat va fer que es compares amb el Crac del 29 tot i no tenir els mateixos orígens. Dins de la crisi del 2007 hi havia tres subcrisis: la bancaria, l'energètica i l'alimentaria. Però les causes de la crisi es remunten al 2001. Per evitar el col·lapse de la borsa després del fiasc del punt.com, que van reduir el tipus d'interès d'un 6'5% a un 2'5% amb menys d'un any. Amb aquest tipus d'interès tan baix els bancs van donar hipoteques a famílies amb ingressos molt baixos i que els bancs sabien que no podrien tornar mai aquells diners i per assegurar-se que ells ni hi perdien diners van ficar un tipus d'interès molt alt. Quan aquests bancs es van adonar que el preu de l'habitatge baixava, van vendre aquestes hipoteques brossa a altres bancs per no perdre diners ells. Aquestes hipoteques es beneïen com si no tinguessin cap risc de no pagament, ja que els bancs venedors les maquillaven per tant tots els bancs les compraven, fins que va arribar un moment que aquesta bombolla va explotar i molts bancs van perdre molts diners, ja que fins llavors el preu de l'habitatge havia assolit valors desorbitats.

El preu del petroli i dels aliments es va aguantar rapidament a causa de la feblesa del dòlar. 
Molta gent es va quedar a l'atur o sinó amb uns salaris molt baixos.

Aquesta crisis, a diferencia del Crac del 29, va arribar a Europa amb menys d'un dia cosa que en el Crac del 29 va tardar uns dos anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada